Kontakt z redakcją: 41 274-55-12
Wieści z gmin 28 maja 2019

Ze smakiem do krainy historii

SP Adamów

Kolejną, ciekawą wycieczkę zaliczyli uczniowie klas V – VII ze Szkoły Podstawowej w Adamowie. Wybrali się do Starachowic, a wypad zorganizowały nauczycielki: Ewa Jeziorska, Katarzyna Wlazłowska i Dorota Strojna – Imos.

Na muzealnych warsztatach interesujące było wszystko

Zaczęli udziałem w warsztatach kulinarnych w Pizzerii „Gruby Benek”. Uczniowie poznali historię powstania pizzy, dowiedzieli się o jej rodzajach i sposobach wypiekania. Oczywiście każdy wykonał własnoręcznie pizzę i skomponował do niej dodatki. Wszyscy przekonali się, że taka pizza, zrobiona samodzielnie smakuje najlepiej.

Zagrali w celtyckie gry

Z krainy smaku powędrowali do krainy historii, uczestnicząc w warsztatach archeologicznych „Żelazne korzenie” w muzeum na Wielkim Piecu. Dzięki wspaniale przygotowanym rekonstrukcjom historycznym trafili nagle do zamierzchłych czasów 2000 lat temu i mogli przyjrzeć się życiu ludności doliny rzeki Kamiennej z okresu Imperium Rzymskiego. Asystowali przy walkach gladiatorów, odwiedzili wioskę Celtów, gdzie próbowali starożytnego rękodzieła, grali w celtyckie gry planszowe, oglądali dawne ozdoby, biżuterię i rodzaje broni. Aktywnie uczestniczyli w „wykopaliskach” archeologicznych, podczas których dowiedzieli się jak wygląda praca archeologa: wydobywanie artefaktów, oczyszczanie i katalogowanie. Ciekawą częścią „Żelaznych Korzeni” był też pokaz starożytnego hutnictwa zakończony rozbiciem pieca dymarkowego. Uczniowie z żalem opuszczali teren muzeum, gdzie historia pokazana za pomocą rekonstrukcji okazała się fascynującą przygodą.

(K. W.)