Strona główna / Aktualności / Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania (ang. „European Day of Healthy Food and Cooking”) po raz pierwszy zainicjowany był w 2007 r. Zapoczątkował go Komisarz Unii Europejskiej i Euro – Toques, czyli organizacji, która zrzesza szefów kuchni. Święto ma na celu promowanie zdrowego jedzenia, odżywiania się, dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków, informowanie o konsekwencjach złej diety. Problem otyłości wśród dzieci, młodzieży i osób starszych jest powszechnie znany.  Otyłość i nadwaga często wywołują problemy zdrowotne, takie którymi są problemy z wątrobą, cukrzyca, choroby serca, rak, nadciśnienie, udar mózgu i depresję. Zdrowa dieta w naszym życiu jest bardzo ważnym elementem, a dzięki promowaniu prawidłowego odżywiania się wzrasta świadomość ludzi.

fot. pixabay

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *