16.1 C
Starachowice
środa, 5/08/2020

Ostrrro…żnie

Dziś coś dla tych, którzy lubią wyraziste smaki – Dzień Papryczki Chili.  Czerwony kolor, ostry smak – obok niej nie da się przejść obojętnie, warto dowiedzieć się kilku rzeczy na jej temat. 

Jest kilkaset odmian papryczek chili, a najostrzejsza z nich będzie palić nawet przez lateksowe rękawiczki. Dlatego chili są składnikiem substancji, używanych do produkcji gazu pieprzowego.  Piecze od substancji zwanej kapsaicyną, której woda nie ugasi, żeby pozbyć się pieczenia trzeba danie z chili popić mlekiem lub alkoholem. Jak działa?

Chili zawiera duże ilości witaminy C, co ma wpływ na zwiększenie odporności organizmu, jedzenie tej papryczki zapobiega zachorowaniu na miażdżycę, przeciwdziała bowiem odkładaniu się tłuszczu w naczyniach krwionośnych. Wspiera metabolizm, obniża poziom cukru we krwi, koi ból, szczególnie bóle kostno stawowe. Kolejna zaleta to działanie antybakteryjne, ale najważniejsze jest to, że powoduje wydzielanie endorfiny. Naukowcy twierdzą, że chili jest także znakomitym afrodyzjakiem – i to ma sens, bo od poprawy nastroju do romantycznych spotkań to już naprawdę blisko, a nic tak nie poprawia nastroju jak romantyczne spotkania – zatem wszystko się pięknie łączy… papryczką chili.

Smacznego.

 

Poprzedni artykuł#Gaszynchallenge w gminie Brody
Następny artykułKolejne zakażenia
[new_comments]
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Koronawirus

Świętokrzyskie: potwierdzono 2 nowe zakażenia i 8 ozdrowień

Ministerstwo Zdrowia w piątkowym (31 lipca) komunikacie poinformowało o 657 nowych przypadkach zakażenia koronawirusem i śmierci 7 osób w Polsce. Zgodnie z informacjami przekazanymi...
0
Dodaj komentarzx
()
x