20.4 C
Starachowice
sobota, 8/08/2020

Smacznego

Nie ma na świecie osoby, która by nie lubiła sernika. Nie ma i basta. 

Jego historia sięga starożytności, częstowano nim zwycięzców igrzysk olimpijskich. Istnieje teoria, że do Polski sernik dotarł dzięki królowi Janowi III Sobieskiemu, który przywiózł Topfenkuchen, po bitwie pod Wiedniem.Zresztą, czy to ważne skąd pochodzi? Najważniejsze, że jest najpyszniejszy, nie ma lepszego ciasta – istnieje kilka szkół pieczenia sernika. I tak: Jedni mówią, że do klasycznego pieczonego sernika najlepiej użyć tłustego twarogu, zmielonego co najmniej dwukrotnie – to sposób na uzyskanie aksamitnie gładkiej masy. Inni, że w przypadku sernika pieczonego niezmiernie ważny jest, aby wypiekał się w kąpieli wodnej.

Macie jakieś sposoby?

[new_comments]
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Koronawirus

Rekord zakażeń w Polsce

809 nowych infekcji w Polsce to rekord zachorowań od początku pandemii. W województwie świętokrzyskim zachorowania wciąż trzymają niezbyt wysoki poziom, zgodnie z informacjami przekazanymi...
0
Dodaj komentarzx
()
x