-0.3 C
Starachowice
wtorek, 1/12/2020

Smacznego

Nie ma na świecie osoby, która by nie lubiła sernika. Nie ma i basta. 

Jego historia sięga starożytności, częstowano nim zwycięzców igrzysk olimpijskich. Istnieje teoria, że do Polski sernik dotarł dzięki królowi Janowi III Sobieskiemu, który przywiózł Topfenkuchen, po bitwie pod Wiedniem.Zresztą, czy to ważne skąd pochodzi? Najważniejsze, że jest najpyszniejszy, nie ma lepszego ciasta – istnieje kilka szkół pieczenia sernika. I tak: Jedni mówią, że do klasycznego pieczonego sernika najlepiej użyć tłustego twarogu, zmielonego co najmniej dwukrotnie – to sposób na uzyskanie aksamitnie gładkiej masy. Inni, że w przypadku sernika pieczonego niezmiernie ważny jest, aby wypiekał się w kąpieli wodnej.

Macie jakieś sposoby?

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Koronawirus

Koronawirus: 5733 nowe przypadki w kraju, 192 w regionie

Ministerstwo Zdrowia w poniedziałkowym (30 listopada) komunikacie poinformowało o 5 733 nowych przypadkach zakażenia koronawirusem i śmierci 121 osób (21 osób zmarło z powodu...
0
Dodaj komentarzx
()
x