
W trosce o nasze środowisko przypominamy jak prawidłowo segregować odpady ulegające biodegradacji, tzw. odpady BIO.
Bioodpady to odpady spożywcze i kuchenne, odpady ulegające biodegradacji z parków i ogrodów. W naszych gospodarstwach domowych, ogrodach i działkach bioodpadami są: liście, trawa, zwiędłe rośliny, drobne gałązki, obierki z jarzyn i owoców, fusy z kawy, herbaty wraz z filtrami papierowymi, resztki produktów żywnościowych pochodzenia roślinnego, skorupki jajek.
Bioodpady należy zbierać do pojemników lub worków w kolorze brązowym z napisem BIO. Tak zbierane odpady będą odbierane od mieszkańców przez firmę wywożącą odpady komunalne. Następnie bioodpady trafią do Zakładu Unieszkodliwiania Odpadów Sp. z o.o. w Janiku, gdzie zostaną poddane procesowi kompostowania.
Niezwykle ważnym jest, aby odpady zbierane u źródła (czyli przez mieszkańców) były odpowiednim surowcem do kompostowania. Prosimy nie wrzucać do pojemników brązowych: surowego mięsa, resztek nieroślinnych, takich jak tłuszcz, nabiału, padliny, drewna poremontowego, kości, pieluch jednorazowych kartonów po mleku, soku, odchodów zwierzęcych, niedopałków z papierosów, trocin zanieczyszczonych odchodami zwierząt, piasku i sorbentu dla kotów.
Nawet najmniejsza domieszka wyżej wymienionych odpadów, czy też innych odpadów nie nadających się do kompostowania w pojemniku brązowym, dyskwalifikuje bioodpady, tzn. taki surowiec nie będzie nadawał się do kompostowania i zostanie potraktowany jako odpady zmieszane.
Jeśli mamy wątpliwości czy dany odpad jest bioodpadem czy też nie, lepiej wrzućmy do pojemnika na odpady zmieszane.
Referat Gospodarki Komunalnej, Dróg i Ochrony Środowiska
🧠 Masz pytanie, temat do poruszenia, a może opinię?
Skontaktuj się z redakcją – Twoje zdanie ma znaczenie!
Napisz do nas
Co sądzisz o tej sprawie? Daj znać w komentarzu poniżej. 💬
🗨️ Najczęściej komentowane w ostatnim tygodniu
🔄 Zobacz również
🆕 Najnowsze artykuły