Chrupiące placki ziemniaczane z kiszoną kapustą i ziarnami podane z sałatką

Odsłuchaj całą treść artykułu, możesz nawet zablokować ekran!
Getting your Trinity Audio player ready...

Mistrz kucharski Marcin Bródka poleca 

Chrupiące placki ziemniaczane z kiszoną kapustą i ziarnami podane z sałatką

Składniki (4 porcje):

Placki ziemniaczane:

– 60 dag ziemniaków startych na tarce

– 3 dag kiszonej kapusty ugotowanej i drobno pokrojonej

– 2 cebul, drobno posiekane

– 2 jajka

– 3 łyżki mąki pszennej

– 2 łyżki pestek dyni

– 2 łyżki pestek słonecznika

– sól i pieprz do smaku

– olej do smażenia

Sałatka:

– 20 dag mieszanki sałat

– 10 dag pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki

– 4 łyżki sosu vinaigrette

Sposób przygotowania:

Starte ziemniaki należy dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody a następnie przełożyć do miski. Do ziemniaków dodać kiszoną kapustę, posiekaną cebulę, jajka, mąkę oraz pestki dyni i słonecznika. Całość dokładnie wymieszać doprawiając solą oraz pieprzem według uznania. Na patelni rozgrzać olej i porcjami nakładać masę, formując placki. Smażyć je z obu stron na złoty kolor, a następnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. W międzyczasie przygotować sałatkę mieszając sałatę z przekrojonymi na połówki pomidorkami koktajlowymi i polewając całość sosem vinaigrette. Gotowe placki podawać na ciepło w towarzystwie świeżej sałatki. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewijanie do góry