Odsłuchaj całą treść artykułu, możesz nawet zablokować ekran!
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Mistrz kucharski Marcin Bródka poleca
Chrupiące placki ziemniaczane z kiszoną kapustą i ziarnami podane z sałatką
Składniki (4 porcje):
Placki ziemniaczane:
– 60 dag ziemniaków startych na tarce
– 3 dag kiszonej kapusty ugotowanej i drobno pokrojonej
– 2 cebul, drobno posiekane
– 2 jajka
– 3 łyżki mąki pszennej
– 2 łyżki pestek dyni
– 2 łyżki pestek słonecznika
– sól i pieprz do smaku
– olej do smażenia
Sałatka:
– 20 dag mieszanki sałat
– 10 dag pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki
– 4 łyżki sosu vinaigrette
Sposób przygotowania:
Starte ziemniaki należy dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody a następnie przełożyć do miski. Do ziemniaków dodać kiszoną kapustę, posiekaną cebulę, jajka, mąkę oraz pestki dyni i słonecznika. Całość dokładnie wymieszać doprawiając solą oraz pieprzem według uznania. Na patelni rozgrzać olej i porcjami nakładać masę, formując placki. Smażyć je z obu stron na złoty kolor, a następnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. W międzyczasie przygotować sałatkę mieszając sałatę z przekrojonymi na połówki pomidorkami koktajlowymi i polewając całość sosem vinaigrette. Gotowe placki podawać na ciepło w towarzystwie świeżej sałatki. Smacznego!