Przepis na Żurek Wielkanocny i Tradycyjny Zakwas

Odsłuchaj całą treść artykułu, możesz nawet zablokować ekran!
Getting your Trinity Audio player ready...

Mistrz kucharski Marcin Bródka poleca

Tradycyjny Zakwas na Żurek (Czas kiszenia: 7 dni)

Składniki:  

– 1 litr przegotowanej, ostudzonej wody

– 12 łyżek mąki żytniej typ 2000

– 9 ząbków czosnku

– 10 ziaren ziela angielskiego

– 6 liści laurowych

Wykonanie: Wszystkie składniki połącz ze sobą w dużym naczyniu, najlepiej w kamionkowym garnku, lub dużym słoju. Wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zalej wodą. Przykryj gazą, lub czystą ściereczką, aby umożliwić swobodny przepływ powietrza. Odstaw w ciepłe miejsce. Każdego dnia delikatnie zamieszaj zakwas, aby zapobiec powstawaniu pleśni. Po 7 dniach Twój domowy zakwas będzie gotowy do przygotowania tradycyjnego żurku.

Żurek Wielkanocny (Porcja: ok. 5 litrów)

Składniki:

– 3 litry bulionu warzywnego

– 1 litr domowego zakwasu na żur

– 30 dag białej kiełbasy

– 20 dag kiełbasy wędzonej parzonej

– 20 dag boczku wędzonego gotowanego

– 3 dag chrzanu (starty lub ze słoika)

– 150 ml śmietany 30%

– 1 łyżka majeranku

– Sól i pieprz do smaku

– Olej do podsmażenia kiełbasy

Wykonanie: W garnku rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż pokrojoną w plasterki białą i wędzoną kiełbasę wraz z boczkiem. Gdy składniki się zarumienią przełóż je do osobnego naczynia. Następnie do garnka wlej bulion warzywny i doprowadź do wrzenia. Dodaj zakwas na żur stopniowo mieszając. Włóż podsmażone mięso do zupy, dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez ok. 20-30 minut. Na koniec dodaj śmietanę (wcześniej zahartowaną odrobiną gorącej zupy) oraz chrzan. Dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut.

Podanie: Tradycyjny żurek najlepiej smakuje podany z jajkiem na twardo i świeżym chlebem.

Smacznego i Wesołych Świąt!

1 komentarz do “Przepis na Żurek Wielkanocny i Tradycyjny Zakwas”

  1. U mnie nie ma Wielkanocy bez oleju konopnego – ten staropolski, zdrowy tłuszcz od zawsze gościł na stołach naszych przodków. Pamiętam, jak babcia dodawała go „na zimno” do świątecznych dań, podkreślając jego orzechowy aromat i dobroczynne właściwości.

    W tym roku, oprócz tradycyjnego żurku na domowym zakwasie, przygotowałam coś nowego – jajka faszerowane pastą z awokado i oleju konopnego. To lekka, zdrowa i zielona alternatywa, która pięknie prezentuje się na wielkanocnym stole 🌿

    🥚 Wielkanocne Jajka z Awokado i Olejem Konopnym – przepis:
    – 6 jaj ugotowanych na twardo
    – 1 dojrzałe awokado
    – 2 łyżeczki oleju konopnego (tłoczonego na zimno – najlepiej z Konopnej Farmacji)
    – sok z ½ cytryny
    – sól, pieprz do smaku
    – szczypta czosnku niedźwiedziego lub świeży koperek

    ➡️ Jajka przekroić, wyjąć żółtka. Zblendować je z awokado, olejem konopnym i przyprawami. Gotową pastą napełnić białka. Udekorować ziołami.

    To nie tylko pyszne, ale i zdrowe – bogate w kwasy omega, fitosterole i naturalne antyoksydanty. Olej konopny wspiera trawienie, odporność i serce – idealnie po świątecznym ucztowaniu 😄

    🛒 Olej konopny kupuję zawsze w sprawdzonym miejscu – na stronie Konopnej Farmacji:
    👉 https://konopiafarmacja.pl

    Polecam każdemu, kto chce dodać na stół coś pysznego i prozdrowotnego 💚

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewijanie do góry