Wędkarstwo to pasja wymagająca odpowiedniego przygotowania, znajomości technik połowu i przestrzegania przepisów. Dariusz Komorniczak dzieli się krok po kroku wskazówkami dotyczącymi niezbędnego wyposażenia i zasad wędkowania, aby każda wyprawa była udana i zgodna z regulacjami.

RUSZA TARG. NA POCZĄTEK OWOCE I WARZYWA

Getting your Trinity Audio player ready...

Prezydent Starachowic Marek Materek poinformował na swoim profilu w mediach społecznościowych, że od najbliższego czwartku (16 kwietnia) w ograniczonym zakresie rusza handel na Targowisku Miejskim w Starachowicach. Na początek dostępne będą tylko owoce, warzywa oraz sadzonki i nasiona roślin. Zarówno sprzedających, jak i kupujących obowiązywać będą restrykcyjne obostrzenia w związku z wirusem SARS-CoV-2.
– W ostatnich dniach wspólnie z moimi współpracownikami podjęliśmy działania w celu przywrócenia handlu artykułami rolno-spożywczymi na placu przy ul. Targowej. Mając na względzie dbałość o zdrowie i bezpieczeństwo osób, które będą odwiedzać plac handlowy wprowadziliśmy szereg zasad oraz rekomendacji m.in. służb sanitarnych – informuje prezydent. – Jeżeli handel będzie przebiegał w sposób prawidłowy, czyli sprzedawcy i kupujący będą stosować się do obowiązujących przepisów, wówczas w kolejnych dniach wprowadzone zostaną do sprzedaży kolejne artykuły spożywcze m.in. mięsa i wędliny.
Przepisy obowiązujące na placu targowym dotyczą:
– noszenia maseczek ochronnych zasłaniających nos i usta,
– ograniczenia liczby osób przebywających na targowisku do trzykrotności liczby punktów handlowych,
– stosowania właściwej higieny rąk, używania rękawiczek jednorazowych,
– ograniczenia kontaktu z osobą wykazującą objawy chorobowe ze strony układu oddechowego,
– restrykcyjnego przestrzegania zasad bezpieczeństwa żywności,
– zachowania bezpiecznej odległości (minimum 1,5 metra) pomiędzy osobami znajdującymi się na targowisku,
– w miarę możliwości korzystania z płatności bezgotówkowych.
Sprzedający na targowisku zobowiązani są do stosowania następujących środków prewencyjnych:
– używania maseczek ochronnych,
– używania rękawiczek jednorazowego użytku,
– w miarę możliwości pakowania towarów żywnościowych wystawionych na ekspozycję lub podawanych kupującemu w jednorazowe torebki foliowe lub inne opakowania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewijanie do góry