MŁODZI KUCHARZE NA START, CZYLI KURCZAK W ROLI GŁÓWNEJ

W restauracji „Oczko” zorganizowano 25 września br. pierwsze spotkanie w ramach konkursu kulinarnego dla młodzieży. Drużyny ze szkół w Adamowie, Brodach, Dziurowie, Krynkach i Lubieni podjęły wyzwanie wykonania regionalnej potrawy z kurczaka.
Z powierzonego im kulinarnego zadania wywiązali się znakomicie. Dania przygotowane przez młodych adeptów sztuki kulinarnej miały ciekawe nazwy, m.in. „Kurczak Zbója Madeja”, „Piersi Brodowianek pod pierzyną”, „Potrawka świętokrzyska chłopców z klasy V”, „Nacinany zalew w Brodach”, „Fantazja brodzka” czy „Świętokrzyski zawijaniec z serem”. Smak, sposób podania, prezentację oraz oryginalną nazwę dań oceniała komisja.
Potrawy smakowało i oceniało jury w składzie: Wiesława Wójcik, Elżbieta Bednarczyk i Tomasz Budzyń, a gościnnie w degustacji wzięli udział Marzena Bernat – wójt gminy Brody, Dariusz Bednarczyk oraz Dorota Bernat.
Pierwsze miejsce ex aequo zajęli Piotr Adamus, Wojciech Orczyk i Kacper Serek, reprezentujący szkołę w Krynkach oraz Piotr Piotrowski, Aleksandra Wrona, Piotr Orczyk ze szkoły w Dziurowie. Za nimi uplasował się zespół kucharzy z Krynek w składzie: Julia Sikora, Wiktoria Klepacz i Oliwia Asenov, a trzecie miejsce zajęli kolejno: Amelia Żaczek, Klaudia Polańska, Dominika Walkiewicz ze szkoły w Adamowie, Klaudia Miliczek, Amelia Stępień i Julia Gawarecka reprezentujące szkołę w Lubieni oraz Pola Imielińska, Klaudia Kowalska, Iwona Stępień ze szkoły w Brodach.
Kolejny sprawdzian i popis kulinarnych zdolności młodych kucharzy zaplanowano 3 października br., a drużyny przygotują regionalne desery.
Konkurs organizuje stowarzyszenie „Brody nad Kamienną”, dzięki dotacji Stowarzyszenia Rozwoju Wsi Świętokrzyskiej ze środków Lokalnej Strategii Rozwoju na lata 2014-2020.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *