Getting your Trinity Audio player ready...
|
III Liceum Ogólnokształcące z Oddziałami Integracyjnymi w Starachowicach wygrało, po raz kolejny w tym roku szkolnym, ogólnopolski konkurs promujący zdrowy styl życia
W siedzibie Głównego Inspektoratu Sanitarnego w Warszawie odbył się 31 stycznia br. finał konkursu „Oddal to”. Nagrodę główną w wysokości 10 tysięcy złotych odebrała reprezentacja III LO ze Starachowic.Konkurs był organizowany w dwóch kategoriach: indywidualnej oraz dla szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych. Łącznie jury oceniło kilkaset zgłoszonych prac, podkreślając duże zaangażowanie uczestników.Ideą rywalizacji była popularyzacja wśród społeczeństwa wiedzy na temat negatywnych skutków zdrowotnych powodowanych szeroko pojętym niezdrowym stylem życia. Uczestnicy przy użyciu aplikacji „Oddal to” robili zdjęcia poruszające tematykę profilaktyki zdrowotnej i zdrowego stylu życia, wolnego od używek. Ze zdjęć należało zrobić pracę graficzną – infografikę i przesłać do organizatorów na nośniku cyfrowym.Najlepiej w kraju wywiązały się z tego uczennice klasy III a: Diana Nowak i Karolina Włodarczyk, pod czujnym okiem opiekunki Jolanty Dobosz, która nieustannie zachęca i przygotowuje uczniów do udziału w różnych konkursach oraz prowadzi w szkole projekty i programy profilaktyczne.- Udział w konkursie był również częścią Programu Profilaktycznego szkoły, opracowanego na początku roku szkolnego, forma i idea konkursu były bardzo interesujące, a że z Sanepidem współpracujemy od wielu lat – to wszystko sprawiło, że wzięliśmy udział w konkursie i wygraliśmy – mówi z satysfakcją nauczycielka biologii, Jolanta Dobosz.Nasi licealiści odebrali główna nagrodą z rąk Marka Tombarkiewicza, podsekretarza stanu w Ministerstwie Zdrowia, Marka Posobkiewicza – Głównego Inspektora Sanitarnego, prof. dr hab. n. med. Andrzeja Wojtczaka, przewodniczącego Rady Sanitarno–Epidemiologicznej oraz dr Anety Klimberg z Polskiego Towarzystwa Higienicznego. Po wręczeniu nagród odbyła się część nieoficjalna, wywiady, rozmowy kuluarowe z poczęstunkiem wpisującym się niezwykle trafnie w ideę zdrowego odżywiania. Zaserwowano bowiem bardzo lekkie sałatki, kanapeczki, owoce, warzywa, soki i wodę mineralną. (DJ)