SUKCES ZAMKNIĘTY W SŁOICZKU

Getting your Trinity Audio player ready...

Przetwórnia owoców ze Starachowic znalazła się w gronie laureatów XI audytu żywności programu „Doceń polskie”. Prestiżowe certyfikaty oraz tytułu „TOP PRODUKT” zdobyły trzy wyroby SPO „Twój Ogród”.
SPO „Twój Ogród” to niewielka, regionalna przetwórnia owoców z siedzibą w Starachowicach. W swoim asortymencie ma m.in. dżemy, musy oraz konfitury.
– Nasze produkty wytwarzane są wyłącznie ze świeżych, najwyższej jakości owoców. Nie zawierają substancji zagęszczających, sztucznych aromatów ani konserwantów. Dostawcami są znakomici plantatorzy ze Świętokrzyskiego. Dzięki sprawdzonym recepturom oraz pracochłonnemu procesowi smażenia, nasze produkty mają wyjątkowy, intensywny, naturalny smak. Dodatkowych walorów dodają mu prawdziwa wanilia, sok i skórka z cytryny – przekonują przedstawiciele SPO „TWÓJ OGRÓD”.
Warto podkreślić, iż od lutego 2012 roku starachowicka wytwórnia należy do sieci „Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie”, co potwierdza wysoką jakość tradycyjnej i innowacyjnej żywności, a od niedawna jest również laureatem programu „Doceń polskie”, któremu patronuje minister rolnictwa i rozwoju wsi. Podczas odbywających się cztery razy do roku audytów, Loża Ekspertów, pod przewodnictwem Mirka Drewniaka, członka Fundacji Klubu Szefów Kuchni, ocenia wszystkie zgłoszone produkty spożywcze. Każdy z pięcioosobowego jury przyznaje punkty za smak produktu oraz jego wygląd, ocenie podlega także stosunek jakości wyrobu do jego ceny. Niedawno mieli okazję przekonać się jak smakują produkowane w SPO „Twój Ogród”: dżem truskawkowy, dżem z mirabelek i konfitura wiśniowa, a o wysokich ocenach świadczy przyznanie im godła „Doceń polskie”, które jest przeznaczone wyłącznie dla tych najbardziej wartościowych wyrobów. Znak „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT to czytelna wskazówka dla konsumentów oraz dowód, że produkt nim opatrzony został pozytywnie sprawdzony przez specjalistów.
Czemu zawdzięczają swój sukces? Na pewno produktom i recepturze, które opierają się w głównej mierze na tym co naturalne. Dżem truskawkowy powstaje dzięki powolnemu i bardzo ostrożnemu smażeniu niemieckiej odmiany truskawek Senga Sengana. To bardzo stary, a przy tym aromatyczny gatunek, którego owoce nie mają tendencji do rozpadania się w  gotowaniu. Powstały z nich dżem ma intensywny, naturalny smak i zawiera całe, duże kawałki owoców. Konfitura wiśniowa wytwarzana jest natomiast z najwyższej jakości wiśni zbieranych w gospodarstwie sadowniczym w Pawłowie. Owoce, po zasypaniu cukrem, smaży się jeszcze dwukrotnie, po czym odlewa się od nich nadmiar syropu. Konfitura zawiera wówczas całe, dobrze skarmelizowane (jędrne) owoce zanurzone w niewielkiej ilości syropu.
Trudny do podrobienia smak i aromat ma dżem z mirabelek, który zawdzięcza owocom dziko rosnącej śliwy ałyczy, zwanej potocznie „mirabelką”. Owoce do jego produkcji zbierane są tylko z drzew dziko rosnących, z dala od dróg i aglomeracji miejskich. Po pracochłonnym wypestkowaniu, są one smażone jeszcze dwukrotnie z niewielką ilością cukru, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wszystkie produkty są wolne od konserwantów, sztucznych aromatów i dodatkowych substancji zagęszczających.
– Nasz sukces zawiera się w naszych słoikach – powiedział GAZECIE Przemysław Koszałkowski, szef firmy „Twój Ogród”, która działa na rynku zaledwie półtora roku, a która ma już na koncie tak prestiżowy tytuł.
– Wszystko zaczęło się od naszej współpracy z siecią „Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie” oraz październikowych targów w Łodzi, gdzie zostaliśmy zauważeni przez szefów kuchni. To właśnie oni zaproponowali zgłoszenie naszych produktów do tego tytułu. Wszystko to rzeczy ręcznie robione, według tradycyjnych receptur, w sposób bardzo powolny, bez żadnych oszustw czy ulepszaczy.
W asortymencie laureata XI certyfikacji znajdziemy osiem innych produktów, takich jak dżem węgierkowo-gruszkowy, czy mus malinowo-jagodowy. Gratulujemy, życząc dalszych sukcesów.
***
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmuje się piątka specjalistów zawodowo związana z żywnością i technologią żywienia, która tworzy Lożę Ekspertów. Zasiada w niej m.in. reprezentant Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych. Celem projektu jest propagowanie wspólnego gotowania wśród pasjonatów kuchni, którzy swoją wiedzą i przepisami dzielą się w Internecie. Dzięki ogólnopolskiemu konkursowi, warsztatom i pokazom kulinarnym, blogerzy mają okazję do spotkań, poznawania nowych miejsc i produktów, wymiany doświadczeń, nauki oraz dobrej zabawy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *