fot. PSP Adamów

ŚWIĘTOWALI W PIŻAMKACH I JEDLI JABŁUSZKA

Getting your Trinity Audio player ready...

Jaka powinna być szkoła? Przede wszystkim pełna empatii i taka jest właśnie placówka w Adamowie, 23 września tamtejsza Publiczna Szkoła Podstawowa zaprosiła swoich uczniów na Dzień Piżamy i Święto Jabłka.
Dzień Piżamy w szkole, to przede wszystkim zwrócenie uwagi na zdrowie i empatię, symbol tego nie jest przypadkowy – piżama jest przecież ubraniem osób chorych. Nieprzypadkowa jest także data – wrzesień jest bowiem miesiącem świadomości chorób nowotworowych dzieci i młodzieży. Dlatego też podczas Dnia Piżamy wszyscy uczniowie i nauczyciele przyszli do szkoły ubrani w piżamy lub szlafroki okazując wsparcie i solidarność z osobami chorymi, szczególnie dzieciom i młodzieży z chorobą nowotworową.
Akcja Bieg w Piżamach,  która odbyła się na szkolnym boisku była połączona ze zbiórką pieniędzy na rzecz dzieci chorych onkologicznie.
– Udało się nam zebrać dość pokaźną sumę, która zostanie przekazana na budowę ośrodka rehabilitacyjnego Fundacja Gdy Liczy się Czas. Organizatorkami akcji były panie: Edyta Chodzyńska, Małgorzata Kusiak – Wiecha i Katarzyna Pocheć.  Natomiast Monika Dziuba-Łucka i Katarzyna Kaszycka w ramach Dnia Piżamy zorganizowały piżamowe czytanie w klasie 3. Dzieci wysłuchy ciekawego opowiadania pt. „Chory jeżyk”. Bajka ta była wstępem do rozmowy na temat ciężko chorych dzieci. Nieco starsi uczniowie obejrzeli film edukacyjny ,,Chora krew”,który ukazał co się dzieje w organizmie chorego człowieka.
Smacznie i zdrowo czyli jabłkowo
We wrześniu obchodzimy Dzień Jabłka, to jedne z najpopularniejszych owoców na świecie i warto wspomnieć, że Polska jest największym producentem tych owoców w Europie. Nie na darmo mówi się o nich, że są prawdziwym skarbem naszej diety – Są bogactwem cennych witamin, składników mineralnych, antyoksydantów oraz błonnika pokarmowego. Z ich dobroczynnych właściwości skorzystają zwłaszcza osoby zmagające się z nadmierną masą ciała, podwyższonym poziomem cholesterolu, a także nadciśnieniem tętniczym.
W Publicznej Szkole Podstawowej w Adamowie koordynatorkami obchodów Dnia Jabłka były panie: Anna Wacińska i Ewelina Hamera. W poniedziałek na lekcji wychowawczej klasa IV zajmowała się smakowitymi przygotowaniami: uczniowie robili sok jabłkowy, tarli owoce na szarlotkę, a następnie udali się do zerówki, by poczęstować maluchy sokiem jabłkowym.
Na drugi dzień w całej szkole od rana pachniało jabłkami. Czwartoklasiści otworzyli jabłkowy stragan, w którym sprzedawali pyszny sok i szarlotkę. Każdy uczeń mógł zapozować do zdjęcia w specjalnie przygotowanej fotobudce w kształcie jabłka.
Co robi teraz redakcja „Zielonej”? Chrupie jabłuszka. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *