Odsłuchaj całą treść artykułu, możesz nawet zablokować ekran!
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Czy wiesz, że każdy element wielkanocnego stołu, każda wielkanocna potrawa i każdy użyty w niej produkt, posiadają wyjątkowe znaczenie? Jak Polska długa i szeroka, każdy region ma swoje własne wielkanocne tradycje, a dzięki nieustającej migracji ludności wszystkie one mieszają się, tworząc całkiem nowe obyczaje. Jeżeli potrzebujesz inspiracji, co tym razem zaserwować w ramach wielkanocnego świętowania, postaw na podlaskie smaki!
MSMMonki.jpg
W wielu polskich domach królem wielkanocnego stołu jest żur na własnoręcznie przygotowanym zakwasie. W zależności od regionu żury różnią się dodatkami – podawany z kiełbasą, tłuczonymi ziemniakami, boczkiem, tartym chrzanem, w chlebie lub z ugotowanym jajkiem… możliwości jest tyle, ile szefów kuchni. Alternatywą dla żuru jest barszcz biały na gęstej, kwaśnej śmietanie lub aromatyczna zupa chrzanowa. czytaj więcej…