Getting your Trinity Audio player ready...
|
Uroczyste podsumowanie konkursu kulinarnego dla młodzieży ze szkół z gminy Brody pt. „Top Chef – młodzieżowy szef kuchni”, zorganizowano w restauracji „Oczko”. Najlepsze ekipy odebrały nagrody rzeczowe.
Młodzi kucharze musieli przebrnąć przez kilka konkurencji, podczas których mieli za zadanie przygotować i zaprezentować dania regionalne, desery, sałatki oraz ciasta. Uczniowie szkół podstawowych z gminy Brody tworzyli sześć trzyosobowych zespołów, a najmłodsi uczestnicy mieli 10 lat. Chętnych do gotowania było tak wielu, że trzeba było przeprowadzić losowanie.
Pierwsze miejsce w konkursie i 48 punktów zdobyły drużyny pod przewodnictwem Julii Sikory oraz Piotra Adamusa ze Szkoły Podstawowej w Krynkach. Jeden punkt różnicy zadecydował o tym, że nagrody rzeczowe za drugie miejsce odebrali: Pola Imielińska ze Szkoły Podstawowej w Brodach i Piotr Piotrowski, przedstawiciel Szkoły Podstawowej w Dziurowie, natomiast trzecie miejsce wywalczyły drużyny pod przewodnictwem Amelii Żaczek z Adamowa i Klaudii Miliczek ze szkoły w Lubieni. Zdobyły po 45 punktów.
Wszyscy uczestnicy konkursu świetnie poradzili sobie z kuchennymi wyzwaniami. Wykazali się umiejętnościami w przygotowywaniu potraw kulinarnych, którym nadawali wymyślne nazwy. Kosztowano: „nacinanego zalewu w Brodach”, „piersi brodowianek pod pierzyną”, „zwiniętego asfaltu sołtysa z Wąchocka z owocową niespodzianką”, „róży z ogrodu pani wójt gminy Brody”, „świętokrzyskiej zupy na kaca”, „brodzkiego zawrotu głowy”, „drożdżowca Baby Agi” czy „szarlotkowego dzieciństwa”.
Jury w składzie: Wiesława Wójcik, prezes Stowarzyszenia „Brody Nad Kamienną”, Elżbieta Bednarczyk, szef kuchni w restauracji „Oczko” oraz Tomasz Budzyń, radny oraz właściciel masarni w Krynkach, miało trudności z wyłonieniem zwycięzców. W podjęciu decyzji pomagali im doradcy: wójt gminy Marzena Bernat, członek zarządu stowarzyszenia „Echo Adamowa” Dorota Bernat, właściciel restauracji „Oczko” Dariusz Bednarczyk , dyrektor szkoły w Brodach Nina Milanowska, przewodniczący Rady Gminy w Brodach Stanisław Wrona oraz radni Tadeusz Bernaciak i Leszek Sarna.
Salę bankietową podczas wielkiego finału „Top Chef – młodzieżowy szef kuchni” zapełnili młodzi kucharze wraz z opiekunami, sponsorzy akcji oraz dyrektorzy szkół współpracujących przy projekcie. W spotkaniu uczestniczył także Tomasz Margula, przewodniczący Rady Powiatu Starachowickiego.
– To, że się spotykamy w tak licznej grupie świadczy o dobrej współpracy Urzędu Gminy Brody ze wszystkimi stowarzyszeniami – podsumowała wydarzenie wójt Marzena Bernat.
Jednym z punktów programu był pokaz kulinarny w wykonaniu Marcina Szachowicza i Ireneusza Króla, szefów Kuchni Unilever. Dzieci z zainteresowaniem przyglądały się jak mistrzowie patelni przygotowywali wykwintne danie, czyli kaczkę konfitowaną w sosie rodzynkowym.
Stowarzyszenie „Brody nad Kamienną” zrealizowało konkurs dzięki dotacji Stowarzyszenia Rozwoju Wsi Świętokrzyskiej ze środków Lokalnej Strategii Rozwoju na lata 2014-2020, którego Zdzisław Zwoliński, prezes podkreślił, że gmina Brody na różne projekty wykorzystała prawie pół miliona zł z Europejskiego Funduszu Rolnego – Europa Inwestująca w Obszary Wiejskie. Dzięki temu stała się przykładem skutecznego wykorzystywania środków unijnych.
Konkurs cieszył się ogromną popularnością, kibicowano uczniom i oglądało w Internecie filmy z rywalizacji młodych kucharzy. Wójt gminy Brody wyraziła nadzieję na zorganizowanie kolejnej edycji konkursu już za rok.