Jak poszczą zakonnicy

Getting your Trinity Audio player ready...

Co prawda do świąt Wielkiej Nocy jeszcze trochę czasu, ale nikt nie zabrania nam zajrzeć na zakonne stoły. A, że najbliżej do cystersów…
W Wielki Piątek katolików obowiązuje ścisły post. Zgodnie z nauką Kościoła, dozwolone są trzy posiłki dziennie, w tym jeden do syta. Tych reguł do dziś bardzo surowo przestrzegają cystersi, którzy twierdzą jednak, że dzisiejszy post jest jednak stosunkowo łagodny w porównaniu z tym sprzed wieków.
Kiedyś zakonnicy na co dzień w ogóle nie jadali mięsa. Było ono przeznaczone tylko dla starszych i chorych mnichów, albo dla dzieci oddawanych do zakonu. Nie odmawiano sobie jednak ryb, co ciekawe cystersi w dawnych wiekach za ryby uznawali bobry. Dlaczego? Bo na ogonie mają łuski. Jednak już ptactwo wodne traktowane było jako produkt mięsny i nie pojawiało się na cysterskim stole.
Posiłki postne były bardzo skromne, nie jedzono też nabiału, bo masło, mleko, czy sery zawierały tłuszcz zwierzęcy.

Zakonnicy w Wielki Czwartek w południe, opat zapraszał do klasztoru tylu biednych, ilu było zakonników. Obmywał im nogi, a później zapraszał na posiłek. W Wielki Piątek na znak pokuty, tuż po jutrzni zdejmowali buty i przez cały dzień chodzili boso. Obuwie zakładali dopiero po adoracji krzyża podczas wieczornej liturgii. Wtedy też podczas wieczornego nabożeństwa, opat obmywał nogi dwunastu mnichom.
Kościół wprowadził post od produktów mięsnych nieprzypadkowo, przez wieki były one postrzegane jako luksusowe, niewiele osób mogło sobie pozwolić na ich jedzenie.
Zgodnie z Katechizmem Kościoła Katolickiego post jakościowy obowiązuje każdego, kto skończył 14 lat, a post ścisły, katolików między 18. a 60. rokiem życia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *