MIRZECKIE PASIEKI NA KULINARNYM SZLAKU

Getting your Trinity Audio player ready...

Miody – któż ich nie lubi. Nawet ja (co jednak nie przepadam) doceniam smak miodku prosta z ula, wychodzę z założenia, że taka odrobinka jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Wieść niesie, że najlepsze miody są w Gminie Mirzec…
I słusznie, bo tak właśnie jest. Potwierdzają to certyfikaty potwierdzające wpisanie dwóch mirzeckich gospodarstw na szlak kulinarny „Świętokrzyska Kuźnia Smaków”. O kim mowa?
O Rafale Zacharskim i jego pasiece „Dobra Pszczoła” oraz o Sławomirze Surdy i pasiece „Mirsa”.
Wręczenie certyfikatów odbyło się podczas konferencji ”Świętokrzyska Kuźnia Smaków – marka lokalna” zorganizowanej przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach, która odbyła się w środę 16 listopada w Strawczynku.
Konferencji towarzyszyła wystawa produktów wytwarzanych w gospodarstwach, które dołączyły do szlaku kulinarnego.  Właściciele pasiek z gminy Mirzec odebrali certyfikaty potwierdzające przynależność do szlaku kulinarnego „Świętokrzyska Kuźnia Smaków”, a goście, którzy uczestniczyli w wydarzeniu mogli spróbować produktów oferowanych przez wystawców. Stoiska pasiek z gminy Mirzec odwiedził także wójt gminy Mirzec Mirosław Seweryn, który obu panom złożył gratulacje, a potem (jak się szepcze w kuluarach) zasiadł do degustacji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *