Getting your Trinity Audio player ready...
|
Halina Zawłocka ze Stykowa zdobyła wyróżnienie w świętokrzyskim finale konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów 2012”. Jury nagrodziło ocet jabłkowy według jej receptury. Jest pyszny do surówek, ale działa też leczniczo.
Pani Halina pochodzi z Adamowa. Ma dwóch dorosłych synów. Przez 31 lat pracowała na kolei jako dyżurna ruchu, a jak przeszła na emeryturę ma czas na swoje kulinarne pasje. W archiwach rodzinnych odnajduje przepisy, czasem je udoskonala i sprawia, że trafiają we współczesne gusta. Należy też do zespołu „Echo”.
Finał konkursu dobył się 17 czerwca br., w Tokarni k/Kielc. Ocet jabłkowy pani Haliny bardzo smakował komisji. Warto wiedzieć, że działa on oczyszczająco na organizm, ułatwia odchudzanie i spowalnia starzenie się skóry. Pani Halina radzi, by pić ocet w stanach ogólnego zmęczenia. Przygotowuje się wtedy roztwór z dwóch łyżek octu jabłkowego i łyżki miodu. Wszystko należy wymieszać w szklance z przegotowaną wodą. Natomiast w celach kosmetycznych można przemywać skórę gazą nasączoną roztworem octu jabłkowego i wody w proporcji 1:5.Jak go zrobić samemu?
– Pokrojone jabłka i obierki zalewamy przegotowaną, osłodzoną wodą w proporcji 1:1. Na 1 litr wody dodać należy 8 łyżek cukru. Mieszanina musi stać od 3 do 4 tygodni w kamiennym garnku, albo w osłoniętym słoju, by światło wnikające nie przyczyniało się do rozkładania cennych substancji. Po oddzieleniu osadu owocowego, płyn powinien trochę postać w naczyniu. Potem zlewamy go do butelek – mówi.Halina Zawłocka
Mistrzyni przetworów przypuszcza, że jej wyrób bardzo smakował jury, bo ma wyważone proporcje i wykonany jest na bazie ekologicznych jabłek ze starych drzew, odmian szara i złota reneta.