Getting your Trinity Audio player ready...
|
W związku z trwającym stanem epidemii koronawirusa, w całym kraju zostały wprowadzone obostrzenia z zakresu życia codziennego oraz działalności niektórych części sektora usługowego. Mają one na celu ograniczenie liczby zakażeń. Zgodnie z przepisami rozporządzenia Rady Ministrów z 23 października 2020 roku ograniczona została działalność lokali gastronomicznych. Restauracje i bary mogą prowadzić sprzedaż na wynos, lub z dostawą. Niestety, pojawiają się przypadki naruszenia obostrzeń.
Świętokrzyscy policjanci i służby sanitarne sprawdzają m.in. postępowanie 59-letniego właściciela jednego z lokali gastronomicznych w gminie Nowa Słupia.
– W ostatnią niedzielę (3 stycznia br.) służby sanitarne i policjanci z bodzentyńskiego komisariatu ujawnili, że w restauracji odbywała się uroczystość dla kilkunastu osób. Nie były zachowane środki ostrożności, goście nie mieli udostępnionych środków do dezynfekcji ani nie zachowywali dystansu społecznego – relacjonuje mł. asp. Karol Macek, oficer prasowy Komendy Miejskiej Policji w Kielcach. – W efekcie służby prowadzą teraz postępowanie, które oceni zachowanie właściciela lokalu oraz uczestników spotkania. W przypadku rażących naruszeń przepisów na osobę naruszającą obostrzenia możliwe jest nałożenie kary administracyjnej, nawet do 30 000 złotych.