Andrzej Pruś / źródło: www.swietokrzyskie.pro

ANDRZEJ PRUŚ ODWOŁANY ZE STANOWISKA PRZEWODNICZĄCEGO SEJMIKU

Getting your Trinity Audio player ready...

Radni Sejmiku Województwa Świętokrzyskiego, w poniedziałek (27 grudnia) podczas nadzwyczajnej sesji, odwołali z funkcji Andrzeja Prusia. Wniosek złożyły kluby Polskiego Stronnictwa Ludowego oraz Koalicji Obywatelskiej.
Andrzej Pruś / źródło: www.swietokrzyskie.pro
Jak poinformowało Radio Kielce, Andrzej Pruś (Prawo i Sprawiedliwość) powiedział, że z takimi wyborami się nie dyskutuje, są one oczywiste dla każdego, kto w życiu publicznym funkcjonuje. Nadal jest radnym i wciąż będzie pracował dla rozwoju województwa.
W opinii szefa klubu PSL Andrzeja Swajdy wniosek dotyczący odwołania jest pokłosiem zaniedbań, jakich miał się dopuścić przewodniczący w ciągu ostatnich kilku miesięcy.
– Naszym celem nie było usunięcie Andrzeja Prusia z zajmowanej funkcji dlatego, że się na niego uwzięliśmy. Dotychczasowy przewodniczący w ostatnim czasie popełniał różne błędy. Jednym z największych nadużyć była, naszym zdaniem, decyzja w sprawie młodzieżowego sejmiku województwa świętokrzyskiego, gdzie zlekceważony został głos całego sejmiku, a przedmiotową uchwałę odesłano do ponownego rozpatrzenia przez komisję. Ponowiliśmy jedynie wniosek z poprzedniego głosowania – powiedział.
Głosowało 29 radnych, z czego ważne głosy oddało 27 osób, dwa głosy były nieważne. Bezwzględna większość wyniosła 14. Za odwołaniem Andrzeja Prusia zagłosowało 14, przeciwko było 13 radnych.
KOMENTARZE NA FORUM
Komentuj
grecaptcha.ready(function() {
grecaptcha.execute(’6LcywEwbAAAAAHZyea6tyB8TDvdBrQnkhrEpYuiN’, {action: 'homepage’}).then(function(token) {