STRAŻACY KONTROLOWALI SYTUACJĘ

Getting your Trinity Audio player ready...

Do wycieku niewielkiej ilości amoniaku w pomieszczeniu maszynowni chłodniczej doszło we wtorkowy ranek na terenie zakładów mięsnych w Starachowicach.
Ćwiczenia miały na celu zapoznanie ratowników z zagrożeniami występującymi w procesie technologicznym firmy, w tym także podczas wycieku amoniaku, również z lokalizacją zakładu, zaopatrzeniem go w wodę i umiejscowieniem głównego wyłącznika prądu. Wzięło w nich udział aż pięć zastępów JRG ze Starachowic. Włączyli się również pracownicy zakładu. Symulowany wyciek nastąpił podczas prac remontowych w pomieszczeniu maszynowni chłodniczej. Chwilę potem załączyły się detektory, które automatycznie uruchomiły awaryjne wentylatory i wyrzuciły opary ponad dach tego budynku. Był pusty, bo ewakuację ludzi przeprowadzono przed przyjazdem strażaków. Po szybkim rozpoznaniu, strażacy wspólnie z pracownikami ustalili miejsce wycieku, w które udało się dwóch ratowników w gazoszczelnych ubraniach. Udało się im zakręcić zawór. Aby zapobiec dalszemu przemieszczaniu się chmury amoniaku, inni podali z drabiny jeden rozproszony prąd wody. Ustawili też dwie wodne kurtyny na ziemi. No i udało się. Sytuacja była opanowana.
Po zakończonych ćwiczeniach przedstawiciel zakładu omówił procedury postępowania na wypadek powstania takiej awarii. Dzięki temu będą lepiej przygotowani, gdyby wystąpił taki problem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewijanie do góry